25 Ιουλ 2010

GP GERMANY : RACE... οι κόκκινοι τράβηξαν τα φώτα....

O Fernando Alonso νίκησε το Γερμανικό GP κατόπιν εντολής της Ferrari, που υπέδειξε στον άλλο οδηγό της, τον επικεφαλής μέχρι τον 48ο γύρο (από τους 67), Felipe Massa, να αφήσει τον team mate του να τον περάσει, για να διαφυλάξει τη νίκη, καθώς ο Sebastian Vettel είχε αρχίσει να πιέζει πίσω τους και να τους πλησιάζει.

Παρά την μεγάλη επιτυχία, καθώς η Ferrari κατάφερε να νικήσει και να σημειώσει το μέγιστο αριθμό βαθμών για πρώτη φορά από την πρεμιέρα της σεζόν στο Μπαχρέιν, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα εύθυμο εντός της ομάδας, επειδή αναγκάστηκε να δώσει εντολή στον Massa να αφήσει τον Alonso να νικήσει. Στη συνέντευξη Τύπου ο Βραζιλιάνος δε σχολίασε το συμβάν, το οποίο του στέρησε τη νίκη στην πρώτη επέτειο από το περυσινό ατύχημά του στην Ουγγαρία, την ημέρα που σημείωσε την καλύτερη εμφάνισή του από τότε, ωστόσο ανέφερε ότι το καλό της ομάδας υπερβαίνει τα προσωπικά συμφέροντα των οδηγών. Ήταν εμφανές ότι ο Βραζιλιάνος δεν ήταν ευχαριστημένος με την έκβαση του αγώνα και πίστευε ότι του άξιζε η νίκη.

Ο διευθυντής της Red Bull, Christian Horner έκανε λόγω για ξεκάθαρες εντολές ομάδας, οι οποίες απαγορεύονται από τους κανονισμούς, λόγω των αντίστοιχων πράξεων της Ferrari στο GP Αυστρίας το 2002. Οι αγωνοδίκες κάλεσαν στο γραφείο τους τον αγωνιστικό διευθυντή της Ferrari, Stefano Domenicali και τον μάνατζερ της ιταλικής ομάδας, Massimo Rivola, να παρουσιάσουν τη δικιά τους πλευρά των πράξεων του pit wall της Scuderia. Aντίθετα με τη Red Bull και τη McLaren, που έχουν αφήσει τους οδηγούς της να μονομαχήσουν μεταξύ τους στην πίστα -με αρνητικά αποτελέσματα για την αυστριακή ομάδα- η Ferrari προτίμησε να διαρρυθμίσει το αποτέλεσμα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη. Εντέλει, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να επιβάλουν πρόστιμο 100.000 δολαρίων στη Ferrari και να προωθήσουν το ζήτημα στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, το οποίο θα αποφασίσει αν πρέπει να επιβάλει περαιτέρω τιμωρίες στην ιταλική ομάδα.

Ο poleman Vettel, ο μόνος Γερμανός που θα μπορούσε να έχει κερδίσει το σημερινό αγώνα, τον έχασε στην εκκίνηση, όπου, όταν άφησε το συμπλέκτη, οι στροφές του κινητήρα έπεσαν υπερβολικά και έχασε τη φόρα του. Ο 23χρονος οδηγός της Red Bull προσπάθησε να κλείσει τον Alonso πριν την πρώτη στροφή, αφήνοντας καθαρό το δρόμο για τον Massa να τεθεί επικεφαλής, προς έκπληξη του Γερμανού. Ο Vettel έσπρωξε τον Alonso στην άκρη της πίστας, ωστόσο ο Ισπανός διατηρήθηκε στην εσωτερική, και στην πρώτη στροφή του πήρε και τη δεύτερη θέση.


H Red Bull προσπάθησε να κερδίσει κάποια θέση, καλώντας τον Vettel στα pits στο τέλος του 12ου γύρου (έχοντας εξασφαλίσει αρκετή διαφορά από τον Kubica για να επιστρέψει σε καθαρή πίστα εμπρός από τη Renault) και οι οδηγοί της Ferrari αντέδρασαν άμεσα, με τον Alonso να μπαίνει στα pits στον επόμενο γύρο και τον Massa στο μεθεπόμενο. Η κατάταξη έμεινε απαράλλακτη, ωστόσο, ο Βραζιλιάνος αντιμετώπισε τις γνωστές δυσκολίες του με το ζέσταμα των σκληρών ελαστικών στους γύρους που ακολούθησαν το pit stop του. Ο Alonso πίεσε, ενώ ο προπορευόμενος team mate του μπλόκαρε τα φρένα του σε πολλά σημεία της πίστας, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να προσπεράσει.

Η μεγάλη ευκαιρία του Alonso να προσπεράσει τον team mate του, ήρθε όταν οι δυο τους συνάντησαν πληθώρα πιο αργών συνδυασμών που βρίσκονταν ένα γύρο πίσω. Οι δυο Ferrari βρέθηκαν πλάι-πλάι στην προσέγγιση της φουρκέτας στον 21ο γύρο, με τον Massa να διατηρεί την εσωτερική. Όσο και αν ανοίχτηκε ο Alonso, δεν κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία και ξέσπασε στον ασύρματο της Ferrari, λέγοντας: «Αυτό είναι γελοίο», καθώς ήταν εμφανές ότι ήταν ταχύτερος από τον Massa.

Ο Massa, όταν συνήθισε τα καινούργια ελαστικά, απομακρύνθηκε 3 δλ. από τον Alonso που άρχισε να απαντάει άμεσα. Οι δυο τους απομακρύνθηκαν από τον Vettel, με τη Ferrari να επιδεικνύει καλύτερο ρυθμό αγώνα από τη Red Bull, χτίζοντας μια διαφορά ασφαλείας. Ωστόσο, από τον 40ό περίπου γύρο, ο Vettel αύξησε το ρυθμό του και άρχισε να μειώνει τη διαφορά που είχαν αναπτύξει οι Ferrari. Ο Alonso βρισκόταν και πάλι, σταθερά στο 1 δευτερόλεπτο πίσω από τον Massa, και ήταν εμφανές ότι ήταν ταχύτερος, αλλά δεν είχε την δυνατότητα να προσπεράσει.

Τότε, στον ασύρματο του Massa, ακούστηκε ο αρχιμηχανικός του, Rob Smedley να του λέει: «Ο Fernando είναι ταχύτερος από εσένα. Μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι κατάλαβες αυτό το μήνυμα;». Αυτό που εννοούσε, όταν έκανε λόγο για επιβεβαίωση του μηνύματος ο Smedley, ήταν ουσιαστικά ότι ο Massa θα έπρεπε να αφήσει τον Alonso να τον προσπεράσει, πράγμα που συνέβη, στην επιτάχυνση από τη φουρκέτα, όπου ο Βραζιλιάνος άλλαξε δυο ταχύτητες πολύ πριν το όριο των 18.000 σ.α.λ, κόβοντας τη φόρα του μονοθεσίου του και επιτρέποντας στον team mate του να περάσει μπροστά... Ο Smedley ακούστηκε λίγο αργότερα στον ασύρματο να απολογείται στον οδηγό του.

Ο Alonso απομακρύνθηκε ταχύτατα, αποδεικνύοντας ότι όντως ήταν ταχύτερος του team mate του, ενώ ο Vettel πλησίαζε επικίνδυνα τον Massa. O Γερμανός έφτασε σε απόσταση ενός δευτερολέπτου από τη Ferrari του Βραζιλιάνου 6 γύρους πριν την καρό σημαία, αλλά δεν κατάφερε να πλησιάσει περαιτέρω και συμβιβάστηκε με την 3η θέση.


Πίσω από τους οδηγούς που ανέβηκαν στο βάθρο, τερμάτισαν οι δυο McLaren. O Lewis Hamilton, έπειτα από μια καλή εκκίνηση, είχε τοποθετηθεί στην 4η θέση από τον πρώτο γύρο. Όπως και σχεδόν όλοι οι επικεφαλής, αντέδρασε άμεσα στο pit stop του Vettel, πραγματοποιώντας το δικό του pit stop στο 14ο γύρο. Ωστόσο, o Βρετανός δεν κατάφερε να επιστρέψει στην πίστα εμπρός από τη Renault του Robert Kubica. Διανύοντας τους επόμενους τρεις γύρους πίσω της, έχασε 8 δευτερόλεπτα σε σχέση με τον Vettel και μαζί με αυτά, οποιαδήποτε ελπίδα να του επιτεθεί.

Αντίθετα, ο Jenson Button είχε κάνει καλή εκκίνηση, αλλά αιφνιδιάστηκε όταν φρέναρε απότομα μπροστά του ο Vettel και αναγκάστηκε να επιβραδύνει σημαντικά, χάνοντας πολλές θέσεις, για να πέσει 8ος, πριν περάσει ξανά τον Kubica. Από την 7η θέση, ο Βρετανός έχανε αρκετό χρόνο σε σχέση με τους προπορευόμενούς του στους πρώτους γύρους, για αυτό και η McLaren αποφάσισε να μην ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με του Hamilton με τον συμπατριώτη του. Ο Button παρέμεινε στην πίστα, επικεφαλής, μέχρι τον 22ο γύρο, καταφέρνοντας έτσι να κερδίσει μια θέση από τον Mark Webber και να βρεθεί πίσω από τον team mate του.

Ο Webber από την πλευρά του, βρέθηκε στην 6η θέση στον πρώτο γύρο (από την 4η που είχε εκκινήσει), πραγματοποίησε το pit stop του ένα γύρο μετά τον team mate του –σε μια προσπάθεια να βρεθεί εμπρός από τον Hamilton-, αλλά κατέληξε πίσω από τη Mercedes του Rosberg όταν επέστρεψε στην πίστα και έχασε αρκετό χρόνο για να επιτρέψει στον Button να βρεθεί μπροστά του, μετά την ολοκλήρωση του δικού του pit stop. Στη συνέχεια, η Red Bull του Αυστραλού παρουσίασε υπερβολική κατανάλωση λαδιού, γεγονός που αυξάνει τις θερμοκρασίες του μονοθεσίου. Η ομάδα του συνέστησε να φρενάρει αργά και απότομα και να αφήσει περιθώριο τουλάχιστον 4 δευτερολέπτων από την προπορευόμενη McLaren, για να μην επιβαρύνονται επιπλέον οι θερμοκρασίες λειτουργίας του μονοθεσίου του. Με τον Robert Kubica να βρίσκεται πολύ πιο πίσω του, ο Webber δεν είχε πρόβλημα να κόψει το ρυθμό του αρκετά, χωρίς να χάσει τη θέση του.


Ο Kubica έκανε έναν μαχητικό αγώνα, υπερασπιζόμενος συνεχώς τη θέση του, καθώς ήταν προφανές ότι η Renault δεν ευνοούνταν από τα χαρακτηριστικά της πίστας του Hockenheim. Ο Πολωνός έκανε εξαιρετική δουλειά (ιδίως στη μονομαχία με τον Michael Schumacher κατά την επιστροφή του στην πίστα έπειτα από το pit stop) και διατηρήθηκε στη θέση από την οποία εκκίνησε, μέχρι την καρό σημαία, εμπρός από τον Nico Rosberg. O Γερμανός από την πλευρά του δεν είχε καλή εκκίνηση και βρέθηκε πίσω από τον team mate του στη Mercedes, Michael Schumacher στις πρώτες στροφές. Ωστόσο, επεκτείνοντας το πρώτο του stint, ο Rosberg κατάφερε να επιστρέψει στην πίστα εμπρός από τον 7 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, όπου και τερμάτισε. Ο Vitaly Petrov συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα, έχοντας καθυστερήσει και αυτός μέχρι τον 22ο γύρο το pit stop του. Ο Ρώσος έδωσε μεγάλη μάχη με τον Kamui Kobayashi κατά την επιστροφή του στην πίστα από τα pit,s και η επικράτησή του σε αυτήν, του έδωσε τον τελικό βαθμό. Ο Petrov προσπάθησε να πιέσει και τον Schumacher στους τελευταίους γύρους, αλλά δεν κατάφερε να τον απειλήσει.

Η Force India είχε μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα. Οι δυο οδηγοί της εκκινούσαν από τις τελευταίες θέσεις και στον πρώτο γύρο, εφόσον ο Adrian Sutil δεν είχε κερδίσει κάτι στην εκκίνηση, θα έμπαινε στα pits για να βάλει τη σκληρή γόμα, όπως προέβλεπε η στρατηγική του. Εντούτοις, ο team mate του, Vitantonio Liuzzi πιστεύοντας ότι είχε ζημιές στην εμπρός αεροτομή του από μια επαφή, είπε στην ομάδα από τον ασύρματο ότι θα εισέλθει και αυτός στα pits. Οι μηχανικοί προετοιμάστηκαν για τον Liuzzi και όταν ήρθε ο Sutil πρώτος μπερδεύτηκαν και του έδωσαν τα ελαστικά του Ιταλού team mate του, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από τους κανονισμούς. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί άλλαξαν το ρύγχος του μονοθεσίου του Liuzzi και του έδωσαν τα ελαστικά του Sutil. Οι οδηγοί κλήθηκαν να επιστρέψουν στα pits για να βάλουν τα σωστά ελαστικά όταν η ομάδα διαπίστωσε τι είχε κάνει… Οι αγωνοδίκες επέπληξαν την ομάδα για το λάθος της.

Εξίσου άσχημα πήγαν τα πράγματα και για την Toro Rosso, η οποία είδε τα δυο μονοθέσιά της να συγκρούονται μεταξύ τους στα φρένα για τη φουρκέτα στον πρώτο γύρο. Ο Jaime Alguersuari ισχυρίστηκε ότι οι προπορευόμενοί του φρέναραν πολύ νωρίτερα από το κανονικό, για αυτό και δεν πρόλαβε να κάνει πολλά. Ο Ισπανός αναγκάστηκε να αλλάξει εμπρός αεροτομή, ενώ ο Sebastien Buemi εγκατέλειψε.

Eπιπλέον, τη φόρα του Pedro de la Rosa έκοψε στους τελευταίους γύρους ο Heikki Kovalainen, ενώ ο Ισπανός οδηγός της Sauber μαχόταν με τον Rubens Barrichello για τη 12η θέση. Ο Φινλνανδός οδηγός της Lotus που δεχόταν γύρο, άνοιξε την πόρτα στον Barrichello, μονάχα για να την κλείσει επάνω στον de la Rosa, προκαλώντας ζημιές στην εμπρός αεροτομή της Sauber λίγους γύρους πριν τον τερματισμό. Οι αγωνοδίκες επέπληξαν τον Kovalainen για την πράξη του.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ GP ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

The German Grand Prix
Hockenheim, Germany;
67 laps; 306.458km;
Weather: Sunny.

Classified/ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Pos  Driver        Team                       Time
 1.  Alonso        Ferrari                    1h28:38.866
 2.  Massa         Ferrari                    +     4.196
 3.  Vettel        Red Bull-Renault           +     5.121
 4.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    26.896
 5.  Button        McLaren-Mercedes           +    29.482
 6.  Webber        Red Bull-Renault           +    43.606
 7.  Kubica        Renault                    +     1 lap
 8.  Rosberg       Mercedes                   +     1 lap
 9.  Schumacher    Mercedes                   +     1 lap
10.  Petrov        Renault                    +     1 lap
11.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 lap
12.  Barrichello   Williams-Cosworth          +     1 lap
13.  Hulkenberg    Williams-Cosworth          +     1 lap
14.  De la Rosa    Sauber-Ferrari             +     1 lap
15.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
16.  Liuzzi        Force India-Mercedes       +    2 laps
17.  Sutil         Force India-Mercedes       +    2 laps
18.  Glock         Virgin-Cosworth            +    3 laps
19.  Senna         HRT-Cosworth               +    4 laps

Fastest lap: Vettel, 1:15.824

Not classified/ΕΓΚΑΤΕΛΗΨΑΝ:

Driver        Team                         On lap
Kovalainen    Lotus-Cosworth               58
Di Grassi     Virgin-Cosworth              51
Yamamoto      HRT-Cosworth                 20
Trulli        Lotus-Cosworth               4
Buemi         Toro Rosso-Ferrari           2


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, round 11:                

Drivers:                    Constructors:             
 1.  Hamilton     157        1.  McLaren-Mercedes          300
 2.  Button       143        2.  Red Bull-Renault          272
 3.  Webber       136        3.  Ferrari                   208
 4.  Vettel       136        4.  Mercedes                  132
 5.  Alonso       123        5.  Renault                    96
 6.  Rosberg       94        6.  Force India-Mercedes       47
 7.  Kubica        89        7.  Williams-Cosworth          31
 8.  Massa         85        8.  Sauber-Ferrari             15
 9.  Schumacher    38        9.  Toro Rosso-Ferrari         10
10.  Sutil         35       
11.  Barrichello   29       
12.  Kobayashi     15       
13.  Liuzzi        12       
14.  Petrov         7       
15.  Buemi          7       
16.  Alguersuari    3       
17.  Hulkenberg     2 
 
 

Related Posts :



Speed 982
Share This
...

Next previous home

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 

MotorSports

Η φωτογραφία μου
Ο Σκοπός της ύπαρξης αυτού του blog είναι καθαρά η αγάπη για την ταχύτητα και για τα μηχανοκίνητα σπορ. Δεν αποσκοπεί στο κέρδος ή στην προβολή του δημιουργού και δεν είναι διατεθειμένο να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε site με το ίδιο αντικείμενο. Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει, δανειστεί κομμάτι κειμένου ή φωτογραφία από αυτό το Blog χωρίς καμία υποχρέωση, αλλά αν θέλει ας βάλει και μια προώθηση. Για επικοινωνία speed_m982@Yahoo.gr

Speed 982 Motorsports Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa