11 Δεκ 2009

Νέο σύστημα βαθμολόγησης στην F1


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA συνεδρίασε την Παρασκευή 11/12 στο Παρίσι και έλαβε σημαντικές αποφάσεις που θα έχουν σημαντική επίδραση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 του 2010. Στις αποφάσεις αυτές περιλαμβάνεται η αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης στη Formula 1, αλλά και αλλαγές στο αγωνιστικό πρόγραμμα της επόμενης σεζόν και στους αγωνοδίκες που θα εποπτεύουν τη σύννομη διεξαγωγή των αγώνων.

Όσον αφορά το καλεντάρι, όπως αναμενόταν ο αγώνας του Μονακό ορίστηκε να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου αντί για τις 23, έτσι ώστε οι ομάδες να έχουν χρόνο να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους στην Τουρκία, ενώ η αλλαγή που ζητούσε το Abu Dhabi έγινε δεκτή και ο αγώνας των Εμιράτων θα είναι ο τελευταίος της σεζόν. Οι αγωνοδίκες της FIA πλέον θα είναι οι ίδιοι σε κάθε Grand Prix και θα επιλεγούν από ένα σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν έμπειροι οδηγοί της F1. Ας ρίξουμε μια ματιά στις αλλαγές αναλυτικά.

Αγωνοδίκες

Ένα μικρότερο μόνιμο γκρουπ αγωνοδικών της F1 μαζί με μια επιτροπή έμπειρων οδηγών της F1 θα σχηματίσουν ένα μόνιμο πάνελ από τρεις αγωνοδίκες της FIA, μαζί με έναν αγωνοδίκη από την Εθνική λέσχη σε κάθε Grand Prix. Δεν θα υπάρχει πλέον Πρόεδρος χωρίς δικαίωμα ψήφου αλλά οι αγωνοδίκες θα τον εκλέγουν μεταξύ τους σε κάθε αγώνα. Όλα τα οπτικοακουστικά μέσα θα είναι στη διάθεσή τους για να λαμβάνουν πιο αποτελεσματικά τις αποφάσεις τους.

Βαθμολογία

Το ΠΣΜΑ ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής F1 και λόγω της αύξησης των ομάδων σε 13 από το 2010 θα ισχύει νέο σύστημα βαθμολόγησης. Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι θα βαθμολογούνται οι 10 πρώτοι οδηγοί σε κάθε αγώνα με τον εξής τρόπο:

Θέση Βαθμοί
1η 25
2η 20
3η 15
4η 10
5η 8
6η 6
7η 5
8η 3
9η 2
10η 1
(καλό θα ήταν να βάζαμε μία παύλα εδω στα ρεκόρ που αφορούν τους συνολικούς βαθμούς σε μία σεζόν... και να αρχίσουμε από την αρχή ενα νέο... για να μην αδικηθούν οι παλιότεροι οδηγοί αφού οι νέοι σαφώς θα μαζεύουν περισσότερους βαθμούς με το νέο σύστημα...)

Αν κάνουμε μια προσπάθεια να ταιριάξουμε τη νέα βαθμολογία με τα περσινά αποτελέσματα του πρωταθλήματος, βλέπουμε ότι ο Jenson Button, με τις 6 νίκες του, θα είχε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στην πρώτη θέση. Ο Βρετανός θα συγκέντρωνε 230,5 βαθμούς, έναντι 203 του Sebastian Vettel, ο οποίος θα ήταν πιο άνετα δεύτερος. Οι Barrichello και Webber θα διατηρούσαν τις θέσεις τους με 183 και 175 βαθμούς αντίστοιχα και η μόνη διαφοροποίηση στην πρώτη 6άδα θα ήταν ότι ο Kimi Raikkonen θα τερμάτιζε στην 5η θέση, μόλις μισό βαθμό πάνω από τον Lewis Hamilton.

Αγωνιστικό πρόγραμμα

Το Μονακό πήγε μια εβδομάδα νωρίτερα και οι αγώνες σε Βραζιλία και Abu Dhabi άλλαξαν θέση. Σε Αυστραλία και Abu Dhabi τα GP θα ξεκινήσουν στις 17:00 τοπική ώρα, στη Μαλαισία στις 16:00, στον Καναδά στις 12:00, στη Σιγκαπούρη στις 20:00 και στην Ιαπωνία στις 15:00. Το οριστικό αγωνιστικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2010 διαμορφώνεται ως εξής:

Ημερομηνία Grand Prix Πίστα
14 Μαρτίου Μπαχρέιν Sakhir
28 Μαρτίου Αυστραλίας Melbourne
4 Απριλίου Μαλαισίας Sepang
18 Απριλίου Κίνας Shanghai
9 Μαΐου Ισπανίας Barcelona
16 Μαΐου Μονακό Monte Carlo
30 Μαΐου Τουρκίας Istanbul
13 Ιουνίου Καναδά Montreal
27 Ιουνίου Ευρώπης Valencia
11 Ιουλίου Μεγ. Βρετανίας Silverstone
25 Ιουλίου Γερμανίας Hockenheim
1 Αυγούστου Ουγγαρίας Hungaroring
29 Αυγούστου Βελγίου Spa-Francorchamps
12 Σεπτεμβρίου Ιταλίας Monza
26 Σεπτεμβρίου Σιγκαπούρης Singapore
3 Οκτωβρίου Ιαπωνίας Suzuka
17 Οκτωβρίου Ν. Κορέας Yeongam
31 Οκτωβρίου Βραζιλία Interlagos
14 Νοεμβρίου Abu Dhabi Yas Marina

Related Posts :



Speed 982
Share This
...

Next previous home

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 

MotorSports

Η φωτογραφία μου
Ο Σκοπός της ύπαρξης αυτού του blog είναι καθαρά η αγάπη για την ταχύτητα και για τα μηχανοκίνητα σπορ. Δεν αποσκοπεί στο κέρδος ή στην προβολή του δημιουργού και δεν είναι διατεθειμένο να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε site με το ίδιο αντικείμενο. Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιγράψει, δανειστεί κομμάτι κειμένου ή φωτογραφία από αυτό το Blog χωρίς καμία υποχρέωση, αλλά αν θέλει ας βάλει και μια προώθηση. Για επικοινωνία speed_m982@Yahoo.gr

Speed 982 Motorsports Copyright © 2009 DarkfolioZ is Designed by Bie Blogger Template for Ipietoon
In Collaboration With fifa