Εκκίνηση
Τα μονοθέσια παρατάχτηκαν για το γύρο σχηματισμού με τον καιρό στη βραδινή Σιγκαπούρη να παραμένει στεγνός και τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 30 βαθμούς. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Felipe Massa πετάχτηκε μπροστά χωρίς πρόβλημα και έφτασε στην πρώτη στροφή χωρίς να απειληθεί. Ο Lewis Hamilton ένιωσε για λίγο την ανάσα του Kimi Raikkonen πίσω του αλλά και οι δύο έστριψαν με τη σειρά που είχαν πάρει από τις κατατακτήριες. Πιο πίσω, όμως, ο Heikki Kovalainen προσπάθησε να επιτεθεί στον Robert Kubica και να πάρει την 4η θέση αλλά ο Πολωνός δεν του άφησε χώρο και ο οδηγός της McLaren έχασε 2 θέσεις και έπεσε 7ος, πίσω από τον Timo Glock. Εκεί κατάφερε να περάσει στιγμιαία τον Γερμανό αλλά ο οδηγός της Toyota πήρε αμέσως πίσω τη θέση του.
Ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στην ιστορία της Formula 1 ήταν ταυτόχρονα ένας από τους πιο επεισοδιακούς και ανατρεπτικούς. Στους τεχνητά φωτισμένους δρόμους της Σιγκαπούρης, όπου διεξήχθη το Grand Prix της ασιατικής χώρας, ο Fernando Alonso εκμεταλλεύτηκε την ικανότητά του, την τύχη και τη στρατηγική της Renault και παρότι ξεκίνησε από τη 15η θέση πήρε την πρώτη του φετινή νίκη και 20ή στην καριέρα του. Ο Nico Rosberg με τη Williams πήρε τη 2η θέση, παρά την ποινή που δέχτηκε, ενώ ο Lewis Hamilton συμπλήρωσε το βάθρο. Τα λάθη της Ferrari στοίχησαν πολύ ακριβά στον Felipe Massa, που τερμάτισε τελευταίος ενώ τη βαθμολογούμενη 8άδα συμπλήρωσαν οι Timo Glock, Sebastian Vettel, Nick Heidfeld, David Coulthard και Kazuki Nakajima.
Εκκίνηση
Τα μονοθέσια παρατάχτηκαν για το γύρο σχηματισμού με τον καιρό στη βραδινή Σιγκαπούρη να παραμένει στεγνός και τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 30 βαθμούς. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Felipe Massa πετάχτηκε μπροστά χωρίς πρόβλημα και έφτασε στην πρώτη στροφή χωρίς να απειληθεί. Ο Lewis Hamilton ένιωσε για λίγο την ανάσα του Kimi Raikkonen πίσω του αλλά και οι δύο έστριψαν με τη σειρά που είχαν πάρει από τις κατατακτήριες. Πιο πίσω, όμως, ο Heikki Kovalainen προσπάθησε να επιτεθεί στον Robert Kubica και να πάρει την 4η θέση αλλά ο Πολωνός δεν του άφησε χώρο και ο οδηγός της McLaren έχασε 2 θέσεις και έπεσε 7ος, πίσω από τον Timo Glock. Εκεί κατάφερε να περάσει στιγμιαία τον Γερμανό αλλά ο οδηγός της Toyota πήρε αμέσως πίσω τη θέση του.
Στις πιο πίσω θέσεις ο Fernando Alonso ήταν από τους κερδισμένους καθώς έκανε καλή εκκίνηση και ανέβηκε στη 12η θέση, πίσω από τον Kazuki Nakajima ενώ ο Mark Webber ήταν ο μεγάλος χαμένος, πέφτοντας στη 13η θέση. Κερδισμένος από την εκκίνηση και ο Sebastian Vettel, ο οποίος βρέθηκε στην 5η θέση.
Άνετη πρωτοπορία Massa
Ο Felipe Massa στους πρώτους γύρους εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε καθαρή πίστα μπροστά του και άρχισε να αυξάνει λίγο τη διαφορά από τον Hamilton, προσπαθώντας να φτιάξει μια διαφορά μέχρι τον πρώτο ανεφοδιασμό. πιο πίσω ο Nico Rosberg κατάφερε να περάσει τον Trulli, κάτι που έκαναν αργότερα και οι Nakajima και Alonso. Μια μικρή ατυχία για τον Massa ήταν ότι το μονοθέσιο της Ferrari «άρπαξε» κάτι από κάτω και το έσερνε για λίγους γύρους. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον Βραζιλιάνο να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.
Σε εκείνο το σημείο του αγώνα τα μονοθέσια της Ferrari ήταν τα ταχύτερα στην πίστα, με τον Kimi Raikkonen να γράφει συνεχόμενους ταχύτερους γύρους και να πλησιάζει με ταχύ ρυθμό τον Lewis Hamilton. Στο 12ο γύρο ο Fernando Alonso έκανε το πρώτο pit stop, σε μια στρατηγική προφανώς τριών στάσεων. Ο Sebastien Bourdais με την Toro Rosso είχε τα δικά του προβλήματα και χάνοντας το φρενάρισμα βγήκε στην έξοδο διαφυγής. Ωστόσο δεν ακούμπησε πουθενά και κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα χάνοντας απλώς λίγες θέσεις.
Στο 14ο γύρο ο Nelson Piquet είχε μια τρομακτική έξοδο και χτύπησε με το πλάι στην τσιμεντένια μπαριέρα. Το μονοθέσιο της Renault καταστράφηκε αλλά ο Βραζιλιάνος βγήκε από αυτό εντελώς ανέπαφος. Φυσικά, το Αυτοκίνητο Ασφαλείας μπήκε στην πίστα για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην πίστα του SC οι Rosberg, Barrichello και Kubica μπήκαν για ανεφοδιασμό, με τον Βραζιλιάνο της Honda να εγκαταλείπει τον αγώνα αμέσως μόλις ξαναβγήκε στην πίστα.
Καταστροφή για τη Ferrari
Μόλις πέρασαν δύο γύροι με το SC στην πίστα, το pit lane άνοιξε και όλοι έσπευσαν για ανεφοδιασμό. τα δύο μονοθέσια της Ferrari μπήκαν ταυτόχρονα στα pit, με τον Massa μπροστά και τον Raikkonen να είναι πίσω του. Εκεί καταστράφηκε ο αγώνας του Felipe Massa. Από ένα λάθος του μηχανικού που δίνει το σήμα για να φύγει ο οδηγός από τα pit, το πράσινο φως μπροστά από τον Massa άναψε στιγμιαία αλλά η μάνικα ανεφοδιασμού δεν είχε βγει ακόμα από το μονοθέσιο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Massa να ξεκινήσει και να ξηλώσει κυριολεκτικά το σωλήνα ανεφοδιασμού. Ο Βραζιλιάνος διέσχισε όλο το pit lane σέρνοντας πίσω του το σωλήνα και σταμάτησε δίπλα στον έξοδο, περιμένοντας να έρθουν τρέχοντας οι μηχανικοί της Ferrari για να τη βγάλουν.
Όλο αυτό το σκηνικό κατάστρεψε και τον αγώνα του Raikkonen, που έχασε πολύ χρόνο περιμένοντας να φέρουν οι μηχανικοί τη 2η αντλία για να τον ανεφοδιάσουν. Όταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε από την πίστα, ο Nico Rosberg βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα με τους Trulli και Fisichella, που δεν είχαν κάνει ακόμα ανεφοδιασμό, να ακολουθούν στις θέσεις 2 και 3. Ο Kubica ήταν 4ος και ο Alonso 5ος ενώ ο Lewis Hamilton ήταν 8ος και οι δύο Ferrari είχαν πέσει στις πιο πίσω θέσεις, με τον Massa να είναι τελευταίος. Για να γίνει η κατάσταση ακόμα χειρότερη για τον Βραζιλιάνο, που σημειωτέον δεν είχε ευθύνη, του επιβλήθηκε και ποινή διέλευσης γιατί όταν έφυγε από τα pit κινδύνευσε να συγκρουστεί με ένα άλλο μονοθέσιο.
Ποινών συνέχεια - πλεονέκτημα για Alonso
Όπως ήταν αναμενόμενο, στους Rosberg και Kubica επιβλήθηκε ποινή παραμονής 10 δευτερολέπτων στα pit γιατί ανεφοδιάστηκαν την ώρα που το pit lane ήταν κλειστό. Σε εκείνο το σημείο ο Lewis Hamilton προσπαθούσε να κερδίσει θέσεις και πίεζε τον Coulthard που βρισκόταν μπροστά του. Όταν εκτελέστηκαν οι ποινές ο Jarno Trulli βρέθηκε επικεφαλής, με τον Fernando Alonso να είναι 2ος. Οι ποινές έφεραν τον Kubica στην τελευταία θέση αλλά ο Nico Rosberg, που είχε φτιάξει καλή διαφορά βγήκε στην 3η θέση.
Την ώρα που ο Mark Webber αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα και πάρκαρε το μονοθέσιό του στο γκαράζ της Red Bull o Lewis Hamilton είχε ανέβει μέχρι την 5η θέση ενώ ο Kimi Raikkonen είχε κολλήσει πίσω από τον Heikki Kovalainen στη 12η θέση και προφανώς έχανε χρόνο. Στον 33ο γύρο ήρθε η ώρα του Jarno Trulli να κάνει τον πρώτο και μοναδικό του ανεφοδιασμό, που μετά το τέλος του τον έφερε στην 8η θέση μπροστά από τον Kazuki Nakajima. Έτσι, λίγο μετά το μέσο του αγώνα o Fernando Alonso βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα, μπροστά από τους Rosberg και Coulthard, με τους Hamilton, Glock, Vettel, Heidfeld και Trulli να συμπληρώνουν τη βαθμολογούμενη 8άδα. Από αυτούς όλοι εκτός από τον Trulli χρωστούσαν έναν ακόμα ανεφοδιασμό.
Ανεφοδιασμοί
Ο χορός των ανεφοδιασμών άνοιξε στον 40ό γύρο με τον Nico Rosberg, για να ακολουθήσει στον επόμενο ο Fernando Alonso. Η σχετική τους θέση δεν άλλαξε μετά τα pit stop, καθώς ο Ισπανός βγήκε στην πρώτη θέση, μπροστά από τους Coulthard και Alonso που είχαν τη δική τους σκληρή μάχη. Σε εκείνο το σημείο ο Hamilton κατάφερε να προσπεράσει τον Σκοτσέζο, πριν μπουν και οι δύο στα pit. Ο Hamilton βγήκε κανονικά στην 3η θέση αλλά ο Coulthard αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα με τον Massa, καθώς ο lollypop man του έκανε σήμα να ξεκινήσει πριν βγει η αντλία. Ευτυχώς ο Σκοτσέζος δεν έφυγε αμέσως και απλώς καθυστέρησε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να βγει η αντλία.
Ο χορός των ανεφοδιασμών ολοκληρώθηκε με τους Glock και Raikkonen, που μπήκαν στον 47ο και 51ο γύρο αντίστοιχα. Έτσι, όταν η κατάταξη σταθεροποιήθηκε οι Alonso, Rosberg και Hamilton αποτελούσαν την 3άδα της κορυφής με τους Glock, Raikkonen, Vettel, Heidfeld και Coulthard να ακολουθούν. Ενώ απέμεναν 11 γύροι ο Jarno Trulli, που βρισκόταν σε θέση βολής για έναν τερματισμό κοντά στο βάθρο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν το μονοθέσιο της Toyota αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα.
Αυτοκίνητο Ασφαλείας ξανά
Απέμεναν 10 γύροι για να ολοκληρωθεί ο αγώνας και ο Adrian Sutil «καρφώθηκε» στις μπαριέρες, προσπαθώντας να αποφύγει τον Felipe Massa που επέστρεφε στην πίστα ύστερα από τετακέ. Ο Γερμανός της Force India δεν έπαθε απολύτως τίποτα αλλά το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε ξανά στην πίστα, αλλά με τις διαφορές να έχουν μηδενιστεί και τον αγώνα να αποκτά νέο ενδιαφέρον στο τέλος του.
Δύο γύρους αργότερα το SC έφυγε και ο αγώνας ξαναξεκίνησε. Ο Lewis Hamilton επιτέθηκε αμέσως στον Nico Rosberg με σκοπό να πάρει την 2η θέση αλλά ο νεαρός Γερμανός με τη Williams αντιστάθηκε σθεναρά και κράτησε τη θέση του.
H καταστροφή για τη Ferrari ολοκληρώθηκε στον 58ο γύρο, όταν ο Kimi Raikkonen πέρασε πάνω από το κερμπ της στροφής 10, έχασε τον έλεγχο της Ferrari και χτύπησε στον τοίχο με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει. Μέχρι το τέλος του αγώνα, που ήρθε οριακά με τη συμπλήρωση των 2 ωρών, δεν υπήρξαν άλλα απρόοπτα και ο Fernando Alonso πανηγύρισε πανάξια την 20ή νίκη της καριέρας του, με τον Rosberg να είναι 2ος, σε μια υπέροχη ημέρα για τη Williams, και τον Lewis Hamilton να παίρνει την 3η θέση και μεγάλη ανάσα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ακολούθησαν οι Timo Glock, Sebastian Vettel, Nick Heidfeld, David Coulthard και Kazuki Nakajima.
Μετά την ολοκλήρωση του Grand Prix Σιγκαπούρης, ο Lewis Hamilton ήταν ο μοναδικός από τους πρωτοπόρους που βαθμολογήθηκε. Με τους 6 βαθμούς που του έδωσε η 3η θέση έφτασε στους 84, με τον Massa να μένει στους 77, και τους Kubica και Raikkonen να ακολουθούν με 64 και 57 αντίστοιχα. Στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών η McLaren πέρασε στην 1η θέση με 135 βαθμούς καθώς η Ferrari έμεινε «άποντη» στους 134 και η BMW Sauber στους 120. Στη μάχη της 4ης θέσης η Renault πήρε κεφάλι και έφτασε στους 51, ενώ η Toyota πήγε στους 46 Βαθμούς. Επόμενος αγώνας είναι το Grand Prix Ιαπωνίας, που θα διεξαχθεί στην πίστα του Fuji το 3ήμερο 10-12 Οκτωβρίου.
Τι είδαμε σήμερα
«Αυτοκτονία» για τη Ferrari θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο σημερινός αγώνας. Τα λάθη της ιταλικής ομάδας στο πρώτο pit stop κατάστρεψαν τον αγώνα του Massa. Ύστερα, ήρθε και το λάθος του Raikkonen 3 γύρους πριν από το τέλος για να φύγει η Scuderia χωρίς καν ένα βαθμό από έναν αγώνα που μπορούσε να κάνει ακόμα και το 1-2. Έτσι, ο Hamilton, που δεδομένων των συνθηκών πήρε το καλύτερο δυνατό με την 3η θέση, πήρε ξανά ένα σημαντικό προβάδισμα στη βαθμολογία, 3 αγώνες πριν από το τέλος ενώ και η McLaren πέρασε μπροστά από τη Ferrari στους κατασκευαστές.
Όλα τα φώτα, όμως, είναι σωστό να πέσουν πάνω στους Alonso και Rosberg. Για τη Renault η «καταστροφή» της εγκατάλειψης του Piquet εξελίχτηκε σε ευλογία καθώς όταν ο Βραζιλιάνος προκάλεσε την έξοδο του Αυτοκινήτου Ασφαλείας, ο ομόσταβλός του ήταν ο μοναδικός που είχε μπει για ανεφοδιασμό. Ύστερα από αυτό ο Alonso ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Οδήγησε σε όλον τον αγώνα με τη στόφα του πρωταθλητή και πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη. Όσο για τον Rosberg, η 2η θέση γίνεται ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα αν αναλογιστούμε ότι ο Γερμανός εξέτισε και μια ποινή 10 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Χαράς ευαγγέλια για τη Williams που είδε και τους δύο οδηγούς της να βαθμολογούνται.
Στη θέση της Williams θα μπορούσε να είναι η Toyota αν ο Trulli δεν εγκατέλειπε λίγο πριν το τέλος. Παρόλα αυτά η 4η θέση του Timo Glock είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την ιαπωνική ομάδα που παρέμεινε ζωντανή στο κυνήγι της 4η θέσης. Ο Sebastian Vettel με την Toro Rosso είναι σταθερή αξία και τον βλέπουμε σε κάθε αγώνα πλέον στη βαθμολογούμενη 8άδα. Ο νικητής του αγώνα στη Monza έκανε έναν αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό αγώνα και έφυγε από τη Σιγκαπούρη με μία 5η θέση.
Η BMW Sauber δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις κατατακτήριες και η 6η θέση του Heidfeld δεν μπορεί ακριβώς να χαρακτηριστεί επιτυχία. Οι δύο βαθμοί, όμως, που πήρε ο David Coulthard για τη Red Bull σε έναν από τους τελευταίους αγώνες του στη Formula 1 είναι κάτι που μετράει στα υπέρ του Σκοτσέζου.
Σε αυτό το πρώτο στην ιστορία της Formula 1 νυχτερινό Grand Prix στους δρόμους της Σιγκαπούρης είδαμε θέαμα, ασυνήθιστους νικητές και μια ατμόσφαιρα που δεν είχαμε ξαναδεί. Η πίστα είναι υπέροχη και ο αγώνας κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος στην πρώτη χρονιά διεξαγωγής του.